МАО
Науково-дослідний інститут
Миколаївська астрономічна обсерваторія


Міністерство освіти і науки
right
Русский English Українська
   
2011-02-24 11:18:01

З 17 по 20 травня 2010 року в м. Миколаєві (України) в НДІ «Миколаївська астрономічна обсерваторія" (НДІ МАО) відбулося міжнародна нарада «Методи та інструменти в астрономії: Від першого наземного телескопа до космічного інструменту». У нараді взяли участь більше 50 фахівців з астрономічних установ і обсерваторій Україні, Росії, Данії, Франції, Туреччини та Китаю. Серед учасників було 7 докторів наук, 23 кандидата наук, а також 13 молодих вчених.

Відкриття наради відбулося 18 травня 2010 року в 9:00 00 хвилин. У Миколаївської астрономічної обсерваторії. З вітальними словами для учасників і гостей наради звернулися співголови Наукового організаційного комітету Геннадій Пінігін і Вільям Туйлло (Франція). Голова Українського національного комітету з проведення Міжнародного року астрономії 2009 Ірина Вавилова вручила диплом Української астрономічної асоціації співробітникам обсерваторії за активну участь у проведенні МГА2009. Нагородами також були відзначені мер міста Володимир Чайка (почесна грамота НАН України) та директор НДІ МАО Г.І. Пінігін (пам`ятна медаль НАН України). Пізніше відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь першого директора Карла Крістофоровіча Кнорре (архітектор Віктор Макушин), куди були запрошені представники обласної та міської влади, народної освіти, наукової та культурної громадськості Миколаївщини.

Тематика наради була присвячена дослідженню кінематики і динаміки тіл Сонячної системи і навколоземного простору, а також новим методам астрономічних досліджень, пов`язаних зі створенням віртуальної обсерваторії. Метою наради було обговорення програм міжнародного співробітництва в наукових досягненнях, а також координація зусиль зі створення Української національної віртуальної обсерваторії. Протягом трьох днів було прослухано і обговорено 20 усних доповідей і близько 30 стендових доповідей у ​​форматі роботи трьох секцій, а саме: «Тіла Сонячної системи», «Спостереження навколоземного простору» і «І кошти віртуальних обсерваторій в астрономічних дослідженнях». Великий інтерес викликали оглядові доповіді про історію космічних проектів і 400-річну історію астрометрії, які були представлені професором з Данії Еріком Хегом. У рамках наради було проведено ряд робочих зустрічей з представниками Росії, Туреччини, Франції, Китаю з ключових питань подальшого співробітництва та підписано 4 протоколи зустрічей.